İşitme Testi Raporu Nasıl Okunur?


İşitme sağlığınızı test etmek için işitme testine katıldınız ve odyoloji uzmanı test raporunuzu size yüzeysel olarak açıkladı. Ancak işitme testi raporunuzu daha detaylı bir şekilde anlamak istiyorsanız bu yazıda bir işitme testi raporunu nasıl okunduğunu öğrenebilirsiniz.

Temel Ses Bilgisi

İşitme testi raporunu okuyabilmek için öncelikle önce ses kavramını daha kapsamlı bir şekilde anlamalıyız. Ses kulağımız ile duyduğumuz madde titreşimlerini algılama biçimimizdir. Bir cisim titrediğinde etrafındaki maddelere itme ve çekme kuvvetleri uygular. Maddeler bu kuvvetleri çevrelerindeki diğer madde parçacıklarına uygulayarak titreşimleri iletirler. 

Sesin üç farklı karakteristik özelliği vardır: yoğunluk, frekans ve faz. İşitme testinde sesin yoğunluk ve frekans karakteristikleri önemlidir.

Ses yoğunluğu ses şiddetinin (volume) teknik adıdır. Ses şiddeti basitçe titreşimlerin madde parçacıklarını ne kadar hareket ettiği ile ilgilidir. Ses dalgası madde parçacıklarını daha kuvvetli bir şekilde hareket ettirdiğinde sesi daha şiddetli (yüksek sesli) duyarız. Ses şiddeti desibel (kısaca dB) birimi ile ölçülür. 

Frekans sesin incelik ve kalınlığını belirleyen özelliğinin teknik adıdır. Frekans müzik notalarını ve doğadaki diğer sesleri birbirinden ayırmamızı sağlayan özelliktir. Aynı zamanda konuşma seslerini de oluşturan temel özellik frekanstır. Frekansı yüksek sesleri ince (tiz), frekansı düşük sesleri ise kalın (pes) sesler olarak duyarız. Temelde frekans ses dalgasını taşıyan madde parçacıklarının hangi hızda titreştiğini ifade eder ve saniyede kaç titreşim gerçekleştiğini ifade eden Hertz (kısaca Hz) birimi ile ölçülür.

İşitmenin Ölçümü

Öncelikle insan işitmesi için hangi ses frekansı ve ses şiddeti değerlerinin önemli olduğunu bilmeliyiz. Sağlıklı insanlar frekansı 20 Hz ile 20.000 Hz arasındaki sesler duyabilir. Konuşurken kullandığımız konuşma sesleri (fenomlar) ise bu aralığın yalnız küçük bir kısmını oluşturur. 

İşitme sağlığı genellikle kişinin 250 Hz ve 8.000 Hz frekans aralığında saf ses olarak adlandırılan önceden belirlenmiş frekanslardaki özel sesleri hangi hassasiyette duyabildiği test edilerek ölçülür. Saf sesler adyogram adı verilen grafik boyunca dizilir ve her bir saf sesin hangi şiddet aralığında duyulabildiği test edilerek kaydedilir. Sağlıklı işiten bir birey bu saf sesleri -10 dB ile 20 dB aralığında bir ses şiddetine sahipken duyabilir. 

Saf Ses Odyometrisi Odyoloji Testi Raporu
Saf Ses Odyometrisi Odyoloji Testi Raporu

Odyogramın Okunuşu

Odyogram iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır. Grafiğin üst tarafı düşük şiddetli yumuşak sesleri ifade ederken grafiğin alt tarafı ise yüksek şiddetli güçlü sesleri ifade eder. Odyogram saf sesleri duymanız için gerekli minimum ses şiddeti belirlenerek limit grafiğinin çizilmesiyle oluşturulur. Limiti şiddeti düşük olan frekans aralıklarında hafif işitme kaybı, limit şiddeti yüksek olan frekans aralıklarında ise ağır işitme kaybı meydana gelmiştir. 

Raporun Yorumlanması

Sağlıklı işitme şiddeti 20 dB olarak kabul edilir. Grafikte 20 dB’in üzerinde ses şiddeti değerine sahip frekans aralıkları işitme kaybı gerçekleşen frekans aralıklarıdır. İşitme kaybının hangi frekans aralıklarında ne miktarda olduğu işitme kaybının tipini ve özelliklerini belirler.

Her bireyin işitme kaybı farklı özelliklere sahiptir. Yüksek frekans aralıklarındaki ince seslerde işitme kaybına sahip kişiler sesleri duyduklarını ancak anlayamadıklarını söylerler. Düşük frekans aralıklarındaki kalın seslerde işitme kaybına sahip kişiler ise seslerin keskin ve aynı zamanda yumuşak geldiğini söylerler. Kimi hastalar sesin nereden geldiğini anlamakta güçlük çektiğini dile getirirken kimi hastalar ise işitme güçlüğünü sadece gürültülü ortamlarda yaşarlar. Artık bu bilgiler ışığında işitme testi raporunuzu okuyarak işitme kaybınızı odyoloji uzmanınıza daha iyi bir şekilde ifade edebilirsiniz.


Son güncelleme tarihi: Ocak, 2020

İlgili Yazılar


Gürültülü İş Ortamında Kulak Koruması

İşitme Kaybına Engel Olmak

İşitme kaybının genetik ve ani travmalar gibi engellenemez sebebleri olsa da diğer bazı faktörlere bağlı oluşan işitme kaybına engel olmak mümkündür. İşitme kaybının en yaygın sebeplerinden bir tanesi Devamını Oku..

Yaşlı kadın ayna karşısında işitme cihazını takıyor

İşitme Cihazı Kullanmanın Önemi

Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre insanların %10’u işitme kaybına sahip olduğunu biliyor veya işitme kaybı endişesi taşıyorken yalnızca %3’lük bir kısmı işitme cihazı kullanıyor. Müdahale edilmeyen işitme kaybının insanlarla iletişim ve genel hayat kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi Devamını Oku..

İşitme kaybı yaşayan orta yaşlı adam duyma zorluğu çekiyor

İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?

İşitme kaybına sahip olup olmadığınızı anlamanın en kesin yolu bir odyoloji uzmanının (odyolog veya odyometrist) gözetiminde muayene olmak ve işitme testine katılmaktır. Muayene olmadan önce ise kendi işitme sağlığınızı test etmek için şu soruları cevaplayabilirsiniz: Devamını Oku..

İşitme kaybı yaşayan yaşlı adam

İşitme Kaybı Sebepleri ve Belirtileri

İşitme kaybı normalde sağlıklı bir insanın duyulabildiği bazı seslere karşı işitme hassasiyetinin azalması olarak tanımlanır. Başka bir açıdan ise işitme kaybı kulaktaki yapısal bozulmaların insan beyninin sesleri farketme ve birbirinden ayırt etme kabiliyetinin azaltması olarak da açıklanabilir. Devamını Oku..

Devamını okumak istediğiniz yazıya tıklayın.

İlgili Yazı Kategorileri


7/24 İrtibat


Bizi 7 gün 24 saat boyunca arayabilir veya WhatsApp uygulaması üzerinden mesaj gönderebilirsiniz.

SGK Sorgulama


İşitme cihazları ve pilleri için SGK Katkı Payı hakkına sahip misiniz?

Ücretsiz İşitme Testi


AHENK İşitme Merkezleri'nde ücretsiz işitme testine katılmak ister misiniz?

Evde Hizmet İmkanı


Cihaz uygulama, kalıp, ayar ve bakım gibi işlemleri evinizde gerçekleştirebiliyoruz. Evde hizmet almak için AHENK İşitme Merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Şubeler